Waar moet u rekening mee houden bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder kunt u prima zelf plaatsen. Dit kan door hem met schroeven vast te maken aan de muur of het plafond, maar er zijn ook melders op de markt die met behulp van magneetstrips te bevestigen zijn. Indien u er voor kiest om de melder zelf te installeren, moet u met een aantal dingen rekening houden.

Waar plaatst u de melder?

Een CO-melder moet in of in de buurt van iedere kamer met een brandstofverbruikend apparaat geplaatst worden. U kunt hierbij denken aan een geiser of een cv-ketel. Plaats de koolmonoxidemelder altijd op een hoogte van om en nabij de 1,40 meter. Zorg dat de melder altijd op minimaal vijftien centimeter van het plafond wordt bevestigd. Daarnaast moet de melder op een maximale afstand van twee meter van het verbrandingsapparaat geplaatst worden. Wanneer u de melder op een verkeerde plek plaatst, kan dit leiden tot een vals of laat alarm.

Geen risico lopen

Indien uw woning meerdere verbrandingsapparaten heeft, doet u er verstandig aan om bij al deze apparaten een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer u echter helemaal geen risico wilt lopen, kunt u ook overwegen om een CO-melder te plaatsen in ruimtes waar u vaak bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw woonkamer of slaapkamer. Een melder kan in de slaapkamer het best gemonteerd worden op slaaphoogte.Call Now Button